10 Gode Råd inden Du går på Scenen

Vi har samlet 10 gode råd til alle som skal på scenen, og ønsker at gøre en god figur.

Rådene er samlet over mange år og kommer fra mange erfarne talere og performere med mange års erfaring i at optræde foran et publikum.

1. Start med at drikke vand et kvarter inden du skal på

Hvis du tit bliver tør i munden – den kradsende følelse hvor det er svært at synke – så start med at drikke vand et kvarter inden du skal på scenen. Mikrofonen opfanger nemt de små klik og smaskelyse som nemt kan opstå hvis du er tør i munden. Undgå også at lade tungen ramme ganen når du lukker munden, da det nemt forværrer situationen.

2. Byg dig selv op, ikke ned

Bange anelser kan nemt blive en selopfyldende profeti. Derfor skal du ikke stå og tænke “hvad nu hvis jeg kvajer mig”, “hvad hvis jeg ikke kan huske hvad jeg skal sige”. Tænk som en sportsudøver før en vigtig kamp. Byg dig selv op med sætninger som “Det bliver så fedt”, “Jeg glæder mig”, “Jeg kan ikke vente med at vise dem min idé” – eller hvadsomhelst som får dig til at føle dig stærk og glad. Selv at tænke ordet “JA!” et par gange kan gøre en stor forskel – mærk hvordan tanken fylder hele kroppen og giver dig selvtillid.

3. Brug nervøsiteten til noget godt

Lad være med at forsøge at holde det inde. Lad det strømme igennem dig og give dig energi til din performance. Løft evt nogle vægte eller lav andre fysiske øvelser som f.eks. et par sit-ups, hop på stedet, armbøjninger el lignende, men pas på ikke at komme til at svede for meget. Ryst hænderne. Tag hovedtelefoner på og dans til din yndlingssang – du vil gå på scenen og føle sig som en rockstjerne. Det er også vigtigt at huske at måden du står på på scenen gør en stor forskel ikke blot for hvordan publikum ser dig, men for hvordan du selv føler du ser ud.

4. Tag kontrol over dit åndedræt

Hvis du begynder at mærke nerverne trænge sig på, så er dette et fantastisk trick: træk vejret langsomt! Når du bliver nervøs eller stresset trækker du ubevidst vejret hurtigere – ofte helt uden selv at lægge mærke til det. Tag bevidst tre til fire lange ind- og udåndinger. Slap af i mellemgulvet og lad indåndingen gå helt ned i maven. Det kan virkelig fokusere din energi og fokusere dine tanker væk fra følelsen af nervøsitet og stress.

5. Tænk over dit kropssprog, og pas på med ensartede bevægelser

På scenen reagerer nogle mennesker på adrenalin ved at svaje, flytte vægten fra den ene fod til den anden konstant. Dette er ikke godt. Ensartede bevægelser er distraherende og kan virke som en vuggesang på dit publikum, så de mister fokus fra dit budskab og døser han.
Du må gerne gå rundt, men ikke lunte eller vade. Du må gerne træde frem eller tilbage, men ikke vippe frem og tilbage – det er lige så slemt som at svaje – det virker som en vuggesang. Et godt trick til at undgå alt dette: bevæg dig for at styrke det du siger: bevæg dig tættere på publikum når det du siger bliver mere vigtigt eller vedkommende.
Den bedste måde at være sikker på du bevæger dig rigtigt, er at øve din præsentation foran et publikum som kan påpege det for dig. Det er også godt at øve sig foran et spejl.
Øv dig evt på et larmende underlag – så kan du høre når du bevæger dig, og bliver dermed nemmere opmærksom på ubevidste mønstre.

6. Brug forskellige tonefald til at underbygge dine ord

Tilpas tonefaldet til det emne du taler om. Giv ikke gode nyheder med en monoton og toneløs stemme, eller alvorlige nyheder med et for stort smil. Gennemgå eventuelt din tale og marker hvert afsnit med en overordnet stemning. På den måde får du også selv et bedre overblik, og kan forstærke dit budskab fremfor at underminere det.

7. Giv publikum en chance for at vænne sig til din accent

Alle har en accent – især når andre lytter, og endnu mere hvis du taler på et andet sprog end dit modersmål. Hold tempoet nede og udtalen ekstra tydelig i din introduktion, så publikum har lidt tid til at vænne sig til din måde at tale på. Vores ører er trænede i at justere hurtigt til accenter.

8. Fokuser på noget andet end dig selv

Inden du skal på scenen kan det være en god øvelse at fokusere på noget uden for din krop. Den kan f.eks. være farven rød – kig rundt i lokalet og se om du kan finde røde ting. Du kan også prøve at lægge mærke til hvilke sko andre mennesker i lokalet har på, hvem der bruger briller osv. Det vender fokus væk fra de ting der sker i din krop, som f.eks. nervøsitet, og kan være en stor hjælp til at slappe af.

9. Husk at publikum kan lide dig

Publikum er på din side. De ønsker at høre dine idéer og budskaber, også selvom de ikke er enige i dem, det er derfor de er kommet.

10. Accepter det uventede

Måske glemmer du et ord, nogen taber noget eller der er noget teknik der ikke fungerer som du forventer det. Tag et øjeblik, træk vejret dybt og kør videre. Lav evt en sjov kommentar. En lille fejl eller et kort øjebliks forvirring gør ikke noget i den store sammenhæng.

Corporate

Lad os sørge for at skærmen står helt skarpt og talen kommer helt ned til bageste række.

Læs mere

Cases

Ny udlejningsside lanceret

Nyhed, 23. august 2023

Det er med stor glæde vi nu kan offentligøre et projekt der har været undervejs i et stykket tid. Vores helt nye online udlejningskatalog som skal […]

Læs mere

LED-skærm i udlejning

Nyhed, 1. juni 2023

Vi er stolte af nu også at kunne levere LED-skærm til vores kunder. Valget faldt på en 2.6 mm indedørsskærm fra Unilumin. Skærmen har den helt […]

Læs mere